Z Klubu nezávislých poslancov bude v MsR len viceprimátor Pucher

26.01.2011 Prešov

Prešov 26. januára (TASR) – Prešovskí mestskí poslanci dnes na zasadnutí zastupiteľstva (MsZ) odsúhlasili zloženie mestskej rady (MsR).
Tá však nebude mať desať členov ako v minulom volebnom období, ale iba sedem. Traja navrhovaní členovia z \"Klubu nezávislých poslancov\", ktorý má v 31-člennom mestskom parlamente deväť zástupcov, nezískali na zvolenie dostatok hlasov.
Primátor Pavel Hagyari po porade s predsedami poslaneckých klubov predniesol návrh na zloženie mestskej rady s tým, že o každom kandidátovi sa hlasovalo osobitne. V zmysle príslušnej legislatívy MsR nemôže byť počet členov mestskej rady väčší ako je tretina MsZ. V prípade Prešova to teda mohlo byť maximálne 10 poslancov. Členom (MsR) sa automaticky stáva viceprimátor René Pucher (nezávislý), ktorý sa funkcie ujme 1. februára.
Hagyari navrhol ďalších deväť poslancov. Po hlasovaní zastupiteľstva získali miesto v MsR traja poslanci klubu (Smer-SD a nezávislí) a rovnaký počet aj klub \"KDH-SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd\".
\"Treba rešpektovať hlasovanie aj keď ma mrzí, že politické strany chcú vyšachovať nezávislých z reálnej spoluúčasti na práci a z reálneho rozhodovania. Je to nebezpečný precedens. Prešov dal najavo, že chce nezávislých poslancov, je veľká škoda, že poslanci nepochopili voľby a posolstvo občanov, \" uviedol pre médiá Hagyari. Dodal, že zváži možnosť vybrať si ďalšieho viceprimátora z radov \"Klubu nezávislých poslancov\" na vyváženie členov MsR.
Predsedníčka klubu KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd Andrea Turčanová pre TASR uviedla, že podľa nej primátor vyšachoval ich klub.
\"Nám patrili štyri miesta a nedal hlasovať o všetkých štyroch. Nedodržal rokovací poriadok v časti, že predkladá návrh podľa návrhu predsedov poslaneckých klubov. On si vybral mená z toho návrhu, ale nepredložil všetky mená, \" konštatovala Turčanová.
Na zasadnutí poslanci schválili aj zloženie ôsmich komisií MsZ, ktoré budú iniciatívnym, poradným a kontrolnými orgánmi samosprávy. Pôjde o komisie: finančná a plánovacia, pre územný plán, disponovanie s majetkom mesta, podnikateľskú činnosť a strategický rozvoj, školstva a telesnej kultúry, kultúru a zahraničné kontakty, sociálna a bytová a komisia pre ochranu verejného poriadku.
Päť miest v komisii obsadia poslanci MsZ a zvyšné štyri neposlanci. V komisiách obsadia tri predsednícke miesta poslanci z klubu \"Smer-SD a nezávislí\", rovnaký počet bude mať klub \"KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd\" a dvom komisiám budú predsedať členovia Klubu nezávislých poslancov.
 

Vyberte región